ДОСТ и НПСД обвиниха ДПС, че реабилитира дейци на възродителния процес.

...
ДОСТ и НПСД обвиниха ДПС, че реабилитира дейци на възродителния процес.
Коментари Харесай

Местан и Дал скочиха срещу ДПС заради паметник на `възродителя` Пенчо Кубадински

ДОСТ и НПСД упрекнаха Движение за права и свободи, че реабилитира " дейци на възродителния развой ". Поводът е решение на общинските съветници в Лозница за създаване на паметник на един от най-видните комунистически функционери Пенчо Кубадински. 
 Почина ген. Атанас Семерджиев
Той е роден в селото и е участник в така наречен Възродителен развой. 

В декларацията на ДОСТ, подписана от водача Лютви Местан, се акцентира, че Движение за права и свободи има болшинство в общинския съвет в Лозница. 

" Да реабилитираш участниците в закононарушението " Възродителен развой " единствено по себе си е престъпление. Когато това се прави от партия, която на думи се бори за права и свободи, освен закононарушение, това е и морално проваляне, загуба на политическа легитимност ", се споделя в позицията на ДОСТ

Формацията на Местан напомня, че сходно решение преди няколко месеца бе взето и от общинския съвет във Велинград, в който Движение за права и свободи също има болшинство - да се издигне монумент на ген. Атанас Семерджиев, шеф на Генералния щаб на Българската войска по времето, в което тя директно участваше в потушаването на протестите против Възродителния развой. 

Ставаме очевидци на следващата чудовищна насмешка с жертвите на комунистическия режим, пишат от НПСД. Пенчо Кубадински е върховен функционер на Българска комунистическа партия, член на Политбюро, и Държавния съвет, депутат и ръководител на Отечествения фронт и един от най-приближените до диктатора Тодор Живков. След 1991 година е обвиняем по делото за Възродителния развой, само че за позор на българската народна власт, не е наказан, безапелационни са от партията на Орхан Исмаилов и Касим Дал. 

В текста им се споделя още: 

Днес разбираме, че когато Движение за права и свободи с фалш се разграничаваше от решението на общинските си съветници във Велинград, решението за слагане на монумент на Пенчо Кубадински в Лозница е било взето. Отказаха се от паметна плоча на Атанас Семерджиев, с цел да слагат монумент на Пенчо Кубадински - цинизъм. Недоумение буди и фактът за какво Областния шеф на Разград Гюнай Хюсмен не направил нужното, с цел да спре това позорно решение.
И с двете решения Движение за права и свободи заплю в лицето своите гласоподаватели и жертвите на Възродителния развой, които разнася от година на година по партийно възпоменателни манифестации на Демир Баба Текке, Джебел, Пристое… Защото точно по време на Майските събития са вземани тези позорящи паметта на жертвите решения.

Имайки поради гореизложеното:

1. Изпълнителният съвет на НПСД счита, че решение №202 на Общинския съвет на Лозница за слагането на монумент на Пенчо Кубадински е в директно несъгласие със Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен, признат от 38-то Народно заседание и Декларацията, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, призната от 41-то Народно заседание.
2. Изпълнителният съвет на НПСД упорства за анулация на това скандално, срамно решение и счита, че възхваляването и/или издигането в фетиш на дейни членове на политически режими, приети от националното законодателство за незаконни, е недопустимо.
3. Изпълнителният съвет на НПСД упорства Областният шеф на Разград да забрани плануваното за 06.09.2018 година разкриване на паметника.
4. Призоваваме всички жители, които изповядват демократични полезности, репресираните от комунистическия режим и съюзите, които ги съставляват, както и Изселническите сдружения, представляващи ползите на българските жители в Република Турция, да изискат незабавната анулация на въпросното решение.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР